DE VERLICHTE LEIDER

Een nieuw boek van Peter ten Hoopen over 'verlicht leiderschap' en hoe het te bereiken. Verschenen januari 2006 bij Contact Business Bibliotheek.
ISBN 9047001911   


Voorwoord door Dr Herman Wijffels

Recente ontwikkelingen hebben licht geworpen op iets dat lange tijd verborgen kon blijven: namelijk dat we toe zijn aan een fundamentele vernieuwing van de rol van het bedrijfsleven in onze samenleving. Wat verwachten we van dat bedrijfsleven? Is de taak van bedrijven beperkt tot het tevredenstellen van de aandeelhouders - of verwachten we méér? Verwachten we bijvoorbeeld een positieve bijdrage aan de wereld, milieu-bewustzijn, gerichtheid op maatschappelijke doelen? En puur pragmatisch gesproken: als we beweren dat, in onze door diensten en kennisoverdracht gedomineerde economie de mensen ons grootste kapitaal zijn, doen we dan wel wat nodig is om op dat kapitaal een mooi rendement te halen?
      Peter ten Hoopen stelt in De verlichte leider dat we als leiders vaak te druk zijn met het draaiend houden van onze organisaties om in te zien dat de wereld om ons heen in rap tempo verandert, en dat er een nieuw type leiderschap nodig is. Een leiderschap dat op een menselijker en daardoor inspirerender manier omgaat met medewerkers, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, en niet gericht is op machtsoplegging maar op bezieling. Een type leiderschap dat we 'verlicht' kunnen noemen, 'authentiek' of 'transformationeel', en dat is gebaseerd op authenticiteit en verbondenheid.
      Hoe bereiken we deze authenticiteit en verbondenheid? In de eerste plaats door ons bewust te worden van wie we zelf in diepste wezen zijn, en van onze intermenselijke verbondenheid. Deze bewustwording te bereiken is niet eenvoudig, vooral niet omdat het merendeel van ons bedrijfsleven nog werkt vanuit het oude mechanistische paradigma, en sterke dwang uitoefent om dat te blijven doen. Maar steeds meer leiders over de hele wereld beginnen organisaties te zien, niet als een machine, maar als een organisme of een biotoop. In zo'n context ontstaat een nieuw type leiderschap, waarvan de contouren zich steeds duidelijker beginnen af te tekenen.
      In zijn vorige boek, Geluk in zaken, gaf Peter ten Hoopen die contouren al schetsmatig aan, in De verlicht leider doet hij dat met strakkere lijnvoering, zij het nergens voorschrijvend, alleen suggererend. Deze manier om met ons in dialoog te treden helpt bij onze eigen bewustwording, en bij het beantwoorden van de vraag: wat voor leider ben ik zelf eigenlijk? En de nog veel belangrijker vraag: wat voor leider wil ik zelf zijn?
      Om vragen als deze met zelfvertrouwen te kunnen beantwoorden is veel zelfkennis nodig. Dit boek introduceert een nieuw systeem, de Chakra's van Leiderschap, om zelfkennis te verwerven en de sterke en zwakke aspecten van het eigen leiderschap in beeld te brengen. Los van de verdiensten van dit unieke systeem geldt, dat elke gestructureerde kijk op het eigen leiderschap op zich al verlichtend kan werken. Gezien de huivering die in het zakenleven nog steeds bestaat voor zaken die niet in MBA-opleidingen worden onderwezen, is het verstandig dat Ten Hoopen de aan de yogaleer ontleende metafoor van energiekernen heeft neergezet als een zelf-referent systeem waarvoor geen geloof in de chakra's is vereist. Het enige geloof dat vereist is, is geloof in de eigen levensenergie, en in het belang om die goed te sturen.
      De titel De verlichte leider, de auteur stelt dit herhaaldelijk en met nadruk, gaat niet over pretentie, maar aspiratie. Het is niet het verhaal van iemand die ons vol trots komt melden hoe verlicht hij al is en hoe verlicht we allemaal kunnen worden als we hem volgen, maar het nederige relaas van iemand die zoekende is, verslag doet van dat zoeken, en ons laat delen in zijn bevindingen. Dat verslag is geschreven in de taal van een literator, soms bijtend waar misstanden aan de kaak worden gesteld, maar licht en verteerbaar gehouden door humor.
      Wie het gevoel heeft dat er meer moet zijn in de wereld dan het najagen van winst, koste wat het kost, wie meent dat de eigen talenten en de kracht van de organisatie mede aangewend dienen te worden om de wereld een iets betere plek te maken, kan ik lezing De verlichte leider sterk aanbevelen.

Dr Herman Wijffels is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad



Top pagina