Dit is slechts een zeer kleine selectie van het werk voor deze opdrachtgever


Billboard NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten HoopenPeter ten Hoopen
creative consultant
copywriter
Het kenmerk van een kwaliteitskrant is de scherpe scheiding tussen feiten en opinies. Deze helpt de lezer bij het vormen van een eigen, gefundeerde mening. NRC Handelsblad geeft als geen ander Nederlands dagblad gestalte aan dit concept. Het kenmerk van intelligentie is niet het doen van boude uitspraken, maar het stellen van vragen. In deze campagne, gericht op het denkende deel van de natie, wordt NRC Handelsblad gepresenteerd als een medium dat opinies laat zien voor wat ze zijn, door overal vraagtekens bij te zetten.

NRC Handelsblad was een van de eerste klanten van Viegen, Vergouw & ten Hoopen, het latere FCA! Wij verwierven dit account in een zware competitie met ondermeer FHV/BBDO en PMS&vW, die beide zeer veel kartonnen presenteerden en duimdikke rapporten, die er op neerkwamen dat de bestaande campagne, ontwikkeld door KVH, niet meer voortgezet en dringend vernieuwd moest worden. Wij presenteerden slechts een tiental voorstellen en een rapportje van twaalf pagina's - onder het motto "Als je een oplossing niet bondig kunt samenvatten, heb je geen oplossing maar een nieuw probleem". Wij vonden dat de bestaande campagne nog veel mogelijkheden had, als er door een kleine verruiming van de formule een nieuwe twist aan gegeven werd. Onze oprechte waardering voor de bestaande campagne en de slimme oplossing voor continuering vielen bij het NRC Handelsblad equipe in zeer goede aarde. De campagne bleek na onze vernieuwing inderdaad nog een lange adem te hebben, en was zeer effectief. In de tijd bij VVtH zag NRC Handelsblad het abonneebestand oplopen van 175.000 tot 245.000, een groei die het blad daarna niet meer heeft laten zien.

NRC Handelsblad, vertegenwoordigd door de intelligente en slagvaardige directeur van de Perscombinatie, Cees Smaling, kwam eind 1985 en bleef tot 1992, toen hij het bedrijf verliet en zijn plaatsvervanger het account na een schaamteloze fake-competitie, waar verschillende bureaus veel geld aan verloren, overhevelde naar het creatief onbeduidende bureau van een vriend - dat tot onze verbijstering een jaar later een armoedig uitgevoerde versie ging voeren van de campagne die wij in de competitie hadden voorgesteld, en die daarin was afgeschoten middels een marktonderzoek waarin een gerenommeerd onderzoekbureau, in de persoon van Cees den Hollander, haar reputatie te grabbel gooide door zijn onderzoekconclusies op openlijke instructie van de opdrachtgever 180 graden bij te stellen ten faveure van diens vrienden. Tijdens het regime van de nieuwe directeur is de omzet van de krant snel bergaf gegaan - niet alleen door de minder goede campagne uiteraard, want de hele sector had het moeilijk, maar toch... Op een regenachtige dag in 2012 zocht ik op het internet naar Den Hollander om te zien hoe het de man is vergaan. Er bleek weinig over hem te vinden. Maar een deel van dat weinige was ronduit komisch. In het Jaarboek 2000 van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement viel over Den Hollander te lezen: "Hij wees op de noodzaak tot onderlinge solidariteit en beklemtoonde de noodzaak tot vertrouwen in het [inmiddels kennelijk in discrediet geraakte] vak en jezelf."

In de zes jaren waarin we voor NRC Handelsblad werkten hebben we zo'n vijftig ideeën ontwikkeld, de meeste uitgevoerd in billboards en/of affiches. Een tiental ervan is bekroond.Billboard NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten Hoopen
Magazine adv. NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten Hoopen
Billboard NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten Hoopen
Magazine adv. NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten Hoopen
Billboard NRC Handelsblad
Art director: Ton Vergouw
Copywriter: Peter ten Hoopen